Kolmannella harjoituskerralla oli useita tehtäviä. Ensimmäisenä tulkittiin erilaisia kuvia ikoni – indeksi asteikolla. Toinen tehtävä oli tarkastella kuvaa paradigma – syntagma näkökulmasta. Sitten kolmantena tehtävänä oli tutkia mainoksessa käytettyä metaforaa ja lopuksi analysoida Gallen-Kallelan maalausta Barthesin merkityksellistämisen toisen tason tason mukaan (konnotaatio ja myytti), sekä tarkastella mitä merkityksiä kuvassa esitetyillä esineillä, hahmoilla, väreillä ja asetelmilla oli. Tehtävät olivat tällä kerralla todella mielenkiintoisia ja tuntuu että niistä olisi voinut vielä keksiä lisää juttua. Tehtävien tueksi annettu linkki Kuvanlukutaito oli mielenkiintoinen ja auttoi paljon tehtävän teossa.

 

Tehtävä 5, oli omatoiminen tehtävä blogiin

 

a. Tehtävänä oli etsiä 5 erilaista kaikkialla tunnettua symbolia.
- Risti kristinuskon symboli
- Sydän, maailmanlaajuinen rakkauden tunnus.
- Pentagrammi, symboli jota on käytetty jo tuhansia vuosia eri puolilla maailmaa eri kulttuureissa.
- Hakaristi, käytössä myös monissa kulttuureissa myös suomessa muinoin, onnen, hyvän ja tms. symboli.
- Daavidin tähti, nykyään juutalaisuuden symboli.

 

b. Tunnettuja elekielisiä merkkejä ja kulttuurisia eroja:
Ainakin seuraavat merkit tulkitaan useassa eri kulttuurissa samoin: Tervehtiminen kättä heiluttamalla ymmärretään tervehtimiseksi ja keskisormen näyttäminen tarkoittaa yleisesti muuallakin haistattelua. käsimerkki V (kämmen ulospäin) tarkoittaa voittoa. Kättely on useassa kulttuurissa normaali tervehtimistapa.

Pikaisella etsinnällä löytyi muutama ele joka meillä tulkitaan toisin:
Kreikkalaiselle pieni pään nyökkäys ylöspäin merkitsee Ei. Etelä-Euroopassa ei ole sopivaa taputtaa toista selkään. Japanilaiset kokevat silmiin tuijottamisen/silmäpelin loukkaavana.

 

c. Mielestäni hyvä tai sopiva vaihtoehtoinen suomalaisuuden tunnusmerkki voisi olla karhu. Karhu on ollut muinoin arvostettu ja pelätty, ja sitä on myös kunnioitettu. Suomessa on paljon metsää ja luontoa jossa karhu on aina ollut osana, ja lisäksi se on Suomen kansalliseläin.