Ensimmäisellä harjoituskerralla tehtiin ryhmätyö ja avattiin itselle blogi joka toimii kurssin päiväkirjana.  Harjoituskerran aiheena oli bloggaus. Pohdimme ja keskustelimme mm. mitä on blogi ja mikä sen merkitys on ja onko blogin pito journalismia entä onko sarjakuva tai kuvien esittelysivu blogi.

Blogi on kronologisessa järjestyksessä etenevä julkaisu, kuten esim. päiväkirja. Perinteisesti päiväkirja on ollut yksityinen. Blogi on kuitenkin yleensä julkaistu Internetissä kaikkien luettavaksi, tosin onhan yksityisiäkin blogeja. Kun verrataan blogia tavallisiin kotisivuihin niin on todella helpompaa kirjoittaa blogia joka on valmiiksi muotoiltu. Blogin perustaminen on siis helpompaa kuin sivuston perustaminen, eikä blogin pitäminen vaadi samanlaista tietämystä kuin oman web-sivun muokkaaminen. Blogi -palvelun tarjoajalla on yleensä kategoriat ja etusivu jossa näytetään uusimpia lisäyksiä joten oman blogin näkyville ja luettavaksi saaminen on tehokkaampaa kuin kotisivujen näkyminen.

Yhteiskunnallisessa mielessä blogien merkitys on siinä että tällä tavalla voi tuoda omia mielipiteitään esiin erilaisista asioista. Blogi on uusi julkaisumuoto. Aikaisemmin tämäntapaista kanavaa ei ole yksityisellä ihmisellä ollut. Esim. lehtien yleisönosastot ovat yleensä valikoituja, toimitettuja kirjoituksia, ja tekstiä on voitu muokata jonkun muun toimesta ennen julkaisua. Blogeihin voi kirjoittaa ja kommentoida anonyymisti, millä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Blogi ei ole välttämättä journalismia, blogit koetaan vähemmän luotettaviksi kuin valtamedia. Mutta blogeissa voi helposti tuoda esiin sellaisia näkökulmia mitä media ei ehkä käsittele, ja sitten voidaan saada keskustelua aikaan.
 
Blogin tarkoituksena on omien ajatusten, tapahtumien, harrastuksen esille tuominen. Joko kaikille kiinnostuneille tai voi myös olla yhteydenpitoa etäisempiin sukulaisiin ystäviin jne.

 

Omalla kohdalla blogien lukeminen ja kirjoittaminen on jäänyt todella vähiin. Ainoa blogi jota kirjoitan on tämä kurssin blogi, ja tiedän että tämä blogin päivittäminen lakkaa silloin kun kurssikin. En myöskään seuraa aktiivisesti kenenkään muun blogia.